Sigorta Hakkında Merak Edilenler
Araçları, karşılaşabilecekleri her türlü riske karşı güvence altına alan sigortaya kasko denir. Bu riskler genel olarak; trafik kazaları, yanma, çalınma veya çalınmaya teşebbüs edilmedir.
Kasko sigortası, bir yıllık olarak düzenlenir. Sigortalıyı bu süre içerisinde sigorta kapsamındaki risklere karşı bir yıl boyunca finansal anlamda güvence altına alır.
Kasko isteğe bağlı olarak yapılır. Kaskoda amaç, karşı araçtaki hasar ile değil sigortalı araçtaki hasar ile ilgilenmektir. Aracınızda oluşan hasarı poliçede yer alan maddelere göre kısmen veya tamamen karşılar.
Kaskonun Avantajları Nelerdir?
Zorunlu trafik sigortası, sadece üçüncü kişilerin araçlarındaki hasarı karşılar. Sigorta sahibinin aracındaki hasarı karşılamaz. Özellikle, çalınma, sürücüden kaynaklanan tek taraflı çarpmalarda, yangın, sel, deprem gibi afetlerde trafik sigortası zararı karşılamıyor.
Sürücüleri maddi zarardan kurtarmak, aracın değerini korumak adına kasko sigortası devreye giriyor. Genel kasko veya ek teminatlar doğrultusunda, kapsam altına alınan bütün riskler kasko tarafından karşılanır.
Kasko Değeri Nasıl Hesaplanır?
Kasko değeri ya da kasko bedeli, Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği (TSRSB) tarafından araçların marka, model ve üretim yılına göre açıklanan bedeldir.
Kasko yaptıracağınız şirketten eğer sel ve su baskını teminatı istemediyseniz muhtemelen şirketinizin sel ve su baskını sonucunda doğan zararınızı karşılamayacaktır. Bu nedenle mutlaka kargo şirketinize sorunuz.
Kasko Yenileme İndirimlerinden Faydalanın
Demirağ sigorta ve kasko şirketi kendisi ile uzun süredir çalışan ve kasko yaptıran müşterilerine özel indirimler yapmaktadır. Oldukça ciddi miktarlara ulaşabilen bu indirimlerden faydalanabilir ve oldukça uygun fiyatlara kaskonuzu yaptırabilirsiniz. Bu indirimlerden yararlanmak için Demirağ sigorta ve kasko şirketi ile sürekli iletişimde olmak işinizi kolaylaştıracaktır.
Trafik sigortasının kapsamı nedir?
Zorunlu trafik sigortası, motorlu araçların kullanıldığı esnada 3. kişilerin yaralanmasına veya ölümüne neden olunan durumlarda sigorta poliçelerinde belirtilen limitler ve kaza tarihi itibariyle geçerli olan zararları güvence altına alır. Karayolları Trafik Kanunu çerçevesinde 3. kişilerin zorunlu trafik sigortası yaptıran sigortalıdan talep edecekleri tazminatlar sınırlı tutulur.
Zorunlu trafik sigortasındaki zarar 3. kişilerin mal varlığının doğrudan zarar görmesi, kişinin yaralanması veya vefat etmesi durumunda ortaya çıkabilecek maddi kayıplar ile sınırlıdır. Zararın ortaya çıktığı süreç içerisinde ise, aracın hareket halinde olması şartı vardır. Aracın kendiliğinden hareket haline geçiş yapması (yokuşta el freni çekilmeden park halinde bırakılması) kazanın sorumluluğunu engelleyemez.
Türkiye sınırları içerisinde geçerli olan zorunlu trafik sigortası teminatları arasında;
Maddi Zarar Teminatı: Zarar görmüş aracın içerisinde değer kaybıdır.
Sağlık Giderlerinin Teminatı: kişinin trafik kazasında kaybettiği sağlığını geriye kazanabilmesi için yapılacak tüm tedavi masraflarıdır. Sonradan yapılan değişikliklerden sonra bu teminat SGK sorumluluğunda da değerlendirilmektedir.
Sakatlık Teminatı: Kazadan sonra 3. kişilerde oluşabilecek olan kalıcı sakatlıklardan dolayı meydana gelebilecek maddi kayıplardır. Sakatlık tespiti sağlık kurulu tarafından verilecek raporu esas alır.
Vefat Teminatı: kişinin kaza sonucunda vefat etmesi sebebiyle geride kalan kişilerin, bu kişinin desteğinden yoksun kalması durumunda yakınlara ödenecek olan tazminatı teminatıdır.
Manevi tazminat talepleri ve sigortalı kişinin sorumluluğu dışındaki tazminat talepleri ile birlikte 3. kişinin kendisinden kaynaklanan kayıplarla ilgili tazminat istekleri zorunlu trafik sigortasının teminatları dışındadır.
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası Nedir?
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından kapsama alınmayan ya da kapsama alınmış olsa dahi belirli ücret limitlerini aşan tedavi masraflarını karşılayıp kişilerin kaliteli hizmet almak istemeleri gibi durumlarının meydana gelmesiyle düzenlenmiştir.
Böylelikle SGK’lı olan kişilerin sağlık hizmetlerinden daha kapsamlı ve uygun fiyatlarla tedavilerini devam ettirebilmeleri, yapılan masrafların sigorta şirketi tarafından karşılanıp kişilere yansıtılmaması amaçlanmıştır. Bunun için Tamamlayıcı sağlık sigortası alan kişilerin SGK ile anlaşması olan hastanelerde tedavi olması gerekir. Devlet destekli sağlık sigortası olarak da bilinen tamamlayıcı sağlık sigortası kişilere ayakta ve yatarak tedavi olanakları tanınır.